Preview SoftwareBus en GigaHits 2009-3

voorplaat

Thema

Het thema van dit nummer is 'vakantie'. Voor degenen die nu op vakantie gaan, staat er een aantal interessante en toepasselijke artikelen in. En mocht je al met vakantie geweest zijn, helemaal niet gaan of is je vakantie verregend, dan heb je toch voldoende leesstof en programma's om je tijd nuttig door te brengen.

Kees, bedankt!

Kees van der Vlies, de vorige hoofdredacteur, heeft in SoftwareBus 2009-2 zijn zwanenzang gezongen en is tevens op de ALV afgetreden als bestuurslid. Maar hij zal wel af en toe bijdragen leveren; ook in deze SoftwareBus staat een artikel van hem.Het bestuur en de leden hebben Kees al bedankt voor zijn vele werk voor onze vereniging, waarvan een groot deel als bestuurslid en als hoofdredacteur van de SoftwareBus.

De nieuwe hoofdredacteur is René Suiker. Hij opent in de SoftwareBus met dank aan zijn voorganger.

René Suiker

René vindt de formule en de inhoud van de SoftwareBus goed, maar hij wil de redactie niet op haar lauweren laten rusten. Hij kondigt vast (geleidelijke) veranderingen aan.

 

Vakantiefoto's? DigiFotoWedstrijd!

Het Platform DigiFoto van hcc!CompUsers organiseert een DigiFotoWedstrijd. Het thema is 'vakantiefoto's'. Je bent helemaal vrij in het thema, maar er moet wel iets van je vakantie op de foto staan.

vakantiefoto

Mail na je vakantie je mooiste vakantiefoto's (in JPEG-formaat) naar DigiFotoWedstrijd@CompUsers.nl. Dat kan tot en met 1 september 2009.

 

Hyves (vervolg)

Sociale netwerken zoals Hyves staan nog steeds volop in de belangstelling. En als je in de vakantie niet digitaal 'van de kaart' wilt zijn, dan is Hyves een uitstekend middel.

René Suiker vervolgt zijn eerdere lezingen en een artikel in de SoftwareBus met een tweede artikel over Hyves.

album in hyves

 

Samen delen internetaansluiting = FON

logo FON

Als je onderweg gratis internettoegang wilt, dan is WLAN via een FON-accesspoint een uitstekende oplossing. Deelnemers aan de FON-gemeenschap kunnen overal ter wereld toegang krijgen, mits er in de buurt een 'maatje' is die meedoet.

John van der Laak legt het verder uit in de SoftwareBus.

 

Netbook op vakantie

netbook

Voor alle duidelijkheid: nee, de netbook gaat niet op vakantie, maar je kunt een netbook heel goed meenemen op vakantie. Een nagenoeg volwaardige kleine laptop, die klein en licht genoeg is om gemakkelijk mee te nemen.

Een artikel over de voor- en nadelen. En hoe een netbook onder Windows XP of Linux goed ingezet kan worden.

 

Vooruitkijken via de voorruit

navigatie

Ga je met de auto op vakantie? Dan gebruik je vast zo'n navigatieding dat echtelijke ruzies over kaartlezen en de weg zoeken kan voorkomen. En ja, natuurlijk kijk je vooruit via de voorruit. Maar op het gebied van 'navigators' zijn ontwikkelingen op komst die hier een diepere betekenis aan geven.

 

Ubuntu Time !!!

En wel omdat op de GigaHits 2009-03 maar liefst drie soorten Ubuntu staan, die alle drie een eigen toepassingsgebied hebben:

  • de 'gewone' nieuwste versie Ubuntu Desktop 9.04 Jaunty Jackalope (bootable/installable)

Beeldmerk

  • Ubuntu Netbook Remix, speciaal voor je 'netbook'
  • Portable Ubuntu, die je onder Windows zelfs (op vakantie) vanaf een USB-stick kunt opstarten.

 

Windows 7 nu gratis?

Ja, nu wel. De 'Release Candidate' is door Microsoft voor iedereen vrijgegeven en onbeperkt bruikbaar tot 1 maart 2010. Microsoft hoopt dat je zo snel mogelijk de Vista-problemen vergeet en dus nu al overgaat op Windows 7. Je vindt hier de belangrijkste verbeteringen en nieuwigheden beschreven. En ook hoe je de gratis 'Windows 7 RC' nu al kunt downloaden en installeren.

 

Even naar Warhol?

Warhol

Warhol is de Amerikaan die een 'warboel' maakt van een portret. Of zo je wilt, hij maakt er door allerlei vervreemdingen een kunstwerk van. Deze zomer heeft hij een expositie in Parijs. Je moet dan wel snel zijn, want de expositie sluit op 12 juli.

Je was te laat voor de expositie? Och, dan ga je het toch gewoon zelf doen! Henk Rieke legt uit hoe je dat doet met Paintshop Pro.

 

Op weg met Jan Stedehouder

Jan Stedehouder

Nee, niet op vakantie, maar op weg naar de open source desktop. Jan hield een lezing voor een aandachtig gehoor tijdens het NoIV Jaarcongres 2009. Hier stippelde hij de koninklijke weg naar de open desktop aan. Misschien doe je daar thuis niet zo moeilijk over. In grote organisaties kom je niet zo gemakkelijk van Microsoft af. Maar zo heeft Jan het natuurlijk niet gezegd.

 

Mogelijkheden met OpenOffice Writer, of hoe bespaar je op papier?

Kees van der Vlies beschrijft allerlei wegen om teksten optimaal op te maken. Allerlei trucjes om net dat extra eruit te halen komen aan de orde. Vooral als het gaat om de tekst op een nette manier te beperken tot een aantal pagina's, of tekst netjes op een regel te krijgen.

 

Live Workspace

Microsoft Office komt met een web-versie. 'Cloud computing' wordt dat ook wel genoemd. Op dit terrein staat binnenkort nog veel te gebeuren! Dit artikel laat je er al kennis mee maken

 

GigaHits 2009-03

GigaHits-disc

Weer een propvolle 'DVD9', zoals dat in vakkringen heet. Oftewel, een dual layer DVD, met een capaciteit van 8,5 gigabyte. Deze keer weer ruim 400 nieuwe programma's. Op elk terrein wel wat. Iedereen kan er vast wel iets op vinden wat van zijn gading is.

Zo kun je Ubuntu 9.04 op je laptop zetten. Of Ubuntu Netbook Remix op je netbook. Nog te veel 'computer' in je bagage? Zet dan Portable Ubuntu op een USB-stick, waarmee je op elke Windows-pc (internetcafé?) je eigen Ubuntu met je eigen gegevens kunt gebruiken.

 

GEVRAAGD GEVRAAGD GEVRAAGD

De redactie van de SoftwareBus is aan enige versterking toe:

  • enige redacteuren
  • regelmatige 'vaste' schrijvers
  • een advertentie-acquisiteur

Iets voor jou? Vast wel! Schrijf eens een berichtje aan redactie SoftwareBus. Liefst met telefoonnummer. De redactie belt je graag op om uit te leggen wat de bedoeling is en om te overleggen of dat bij jou past.

 

Abonneren!

Nog geen abonnee? Meld je dan aan bij www.CompUsers.nl/eShop. Voor slechts € 15/jaar ontvang je 6x ons magazine SoftwareBus. En daarbij bovendien 6x de GigaHits, een DVD-ROM vol geselecteerde en 'gepreviewde' software.

Categorieën

Openbare bestandsbijlagen