donderdag 2 juli 2009
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
·Preview SoftwareBus en GigaHits 2009-03·

Morgen in de bus....
Althans, bij de meeste abonnees. Een klein aantal kan doorschuiven naar (begin) volgende week.
Nog geen abonnee? Meld je dan aan bij www.CompUsers.nl/eShop. Voor slechts ¬ 15/jaar ontvang je 6x ons magazine SoftwareBus. En daarbij bovendien 6x de GigaHits, een DVD-EOM vol geselecteerde en 'gepreviewde' software.
Het thema van het komende nummer is 'vakantie'. Voor degenen die nu op vakantie gaan, staat er een aantal interessante en toepasselijke artikelen in. En mocht je al met vakantie geweest zijn, helemaal niet gaan of als de vakantie verregent, dan heb je toch voldoende leesstof en programma's om je tijd nuttig door te brengen.
Inhoud eMailing
Morgen in de bus....
Kees, bedankt
Vakantiefoto's? DigiFotoWedstrijd!
Hyves
Internet delen = FON
Netbook op vakantie
Voor(r)uitkijken
Ubuntu Time !!!!
Windows 7 nu gratis?
Even naar Warhol?
Op weg met Jan
OOo, bespaar papier?
Live Workspace
GigaHits 2009-03
G E V R A A G D
·Surf naar eShop!·
Kees, bedankt
De vorige hoofdredacteur Kees van der Vlies heeft in de vorige SoftwareBus zijn zwanenzang gezongen en is tevens op de ALV afgetreden als bestuurslid. Maar hij zal nog steeds bijdragen aan CompUsers; in de komende SoftwareBus staat weer een artikel van hem.
Het bestuur en de leden hebben Kees al bedankt voor zijn vele werk voor onze vereniging. Waarvan een groot deel als bestuurslid en als hoofdredacteur van de SoftwareBus.
De nieuwe hoofdredacteur is René Suiker. Hij opent in de SoftwareBus met dank aan zijn voorganger. Kees heeft vele veranderingsprocessen van de SoftwareBus meegemaakt en doorgevoerd. Hetgeen uitmondde in een full colour magazine op A4-formaat, waarlijk een geweldige prestatie!
René vindt de formule en de inhoud van de SoftwareBus goed. Maar hij wil de redactie niet op haar lauweren laten rusten. Hij kondigt vast (geleidelijke) veranderingen aan.
Vakantiefoto's? DigiFotoWedstrijd!
Het Platform DigiFoto van hcc!CompUsers organiseert een DigiFotoWedstrijd. Het thema is 'vakantiefoto's'. Je bent helemaal vrij in het thema, maar er moet wel iets van je vakantie op de foto staan.
Mail na je vakantie je mooiste vakantiefoto's (in JPEG-format) naar DigiFotoWedstrijd@CompUsers.nl. Dat kan tot en met 1 september 2009.
De foto's worden beoordeeld door drie professionals:
- Ton Heijnen, hoofdredacteur CHIP Foto Video
- Jurriaan Nijkerk, fotograaf en hoofdredacteur De Fotograaf
- Rinus Alberti, fotograaf
De drie mooiste foto’s worden beloond met een gratis jaarabonnement op Chip Foto-Video Digitaal. De uitslag en de bekroonde foto's zullen ook worden gepubliceerd in nummer 2009-07 van dit blad (verschijnt 27 oktober) en uiteraard in onze eigen SoftwareBus!
Geen prijswinnaar? Een selectie van de foto's zal worden geëxposeerd in de hcc!CompUsers DigiFoto-stand tijdens de HCC-Dagen 27-29 november in de Jaarbeurs te Utrecht. Dan maak je toch nog een kans dat je foto's de aandacht krijgen die zij volgens jou verdienen.
Over enkele dagen zullen we een aparte eMailng aan deze wedstrijd wijden. Maar doe nu maar vast een nieuw e-filmrolletje in je camera ;-).
 
Hyves (vervolg)
Sociale netwerken zoals Hyves staan nog steeds volop in de belangstelling. En als je in de vakantie niet digitaal 'van de kaart' wilt zijn, dan is Hyves een uitstekend middel.
René Suiker vervolgt zijn eerdere lezingen en een artikel in de SoftwareBus met een tweede artikel over Hyves.
       
Samen delen internetaansluiting = FON
Als je onderweg gratis internettoegang wilt, dan is WLAN via een FON-accesspoint een uitstekende oplossing.
Deelnemers aan deze gemeenschap kunnen overal ter wereld toegang krijgen, mits er in de buurt een 'maatje' is die meedoet.
John van der Laak legt het verder uit in de SoftwareBus.
   
Netbook op vakantie
Voor alle duidelijkheid: nee, de netbook gaat niet op vakantie, maar je kunt een netbook heel goed meenemen op vakantie. Een nagenoeg volwaardige kleine laptop, die klein en licht genoeg is om gemakkelijk mee te nemen.
Henk van Andel beschrijft in de SoftwareBus de voor- en nadelen. En hoe een netbook onder Windows XP of Linux goed ingezet kan worden.
      
Vooruitkijken door de voorruit
Ga je met de auto op vakantie? Dan gebruik je vast zo'n navigatieding dat echtelijke ruzies over kaartlezen en de weg zoeken kan voorkomen.
En ja, natuurlijk kijk je vooruit door de voorruit. Maar op het gebied van 'navigators' zijn ontwikkelingen op komst die hier een diepere betekenis aan geven. Lees het in de SoftwareBus.
 
Ubuntu Time !!!!
Omdat op de GigaHits 2009-03 maar liefst drie soorten Ubuntu staan, die alle drie een eigen toepassinsgebied hebben:
  • de 'gewone' nieuwste versie Ubuntu Desktop 9.04 (bootable/installable)
  • Ubuntu Netbook Remix, speciaal voor je 'netbook'
  • Portable Ubuntu, die je onder Windows zelfs (op vakantie) vanaf een USB-stick kunt opstarten
Hans Lunsing (CompUsers Platform Linux) en Henk van Andel lichten de belangrijkste aspecten toe in de SoftwareBus.
   
Windows 7 nu gratis?
Ja, nu wel. De 'Release Candidate' is door Microsoft voor iedereen vrijgegeven en onbeperkt bruikbaar tot 1 maart 2010. Microsoft hoopt dat je zo snel mogelijk de Vista-problemen vergeet en dus nu al overgaat op Windows 7.
In de SoftwareBus worden de belangrijkste verbeteringen en nieuwigheden beschreven. En ook hoe je de gratis 'Windows 7 RC' nu al kunt downloaden en installeren.
  
Even naar Warhol?
Warhol is de Amerikaan die een 'warboel' maakt van een portret. Of zo je wilt, hij maakt er door allerlei vervreemdingen een kunstwerk van. Deze zomer heeft hij een expositie in Parijs. Och, als je toch naar Frankrijk op vakantie gaat en het regent eens een dag ….. Je moet dan wel snel zijn, want de expositie sluit op 12 juli.
Je bent te laat voor de expositie? Dan ga je het toch gewoon zelf doen! Henk Rieke legt uit hoe je dat doet met Paintshop Pro.
     
Op weg met Jan Stedehouder
Nee, niet op vakantie. Maar op weg naar de open source desktop.
Jan hield een lezing voor een aandachtig gehoor tijdens het NoIV Jaarcongres 2009. Hier stippelde hij de koninklijke weg naar de open desktop aan.
Misschien doe je daar thuis niet zo moeilijk over. Maar in grote organisaties kom je niet zo gemakkelijk van Microsoft af. Zo heeft Jan het natuurlijk niet gezegd. Zoals hiervoor geschreven: Jan wees de koninklijke weg. En de SoftwareBus-lezers kunnen die ook volgen.
  
OOo, hoe bespaar je op papier?
Met OpenOffice.org Writer, schrijft Kees van der Vlies.
Hij beschrijft allerlei wegen om teksten optimaal op te maken. Allerlei trucjes om net dat extra eruit te halen komen aan de orde. Vooral als het gaat om de tekst op een nette manier te beperken tot een aantal pagina's, of tekst netjes op een regel te krijgen.
      
Live Workspace
Microsoft Office komt met een web-versie. Cloud computing, wordt dat ook wel genoemd. Op dit terrein staat binnenkort nog veel te gebeuren!
In deze SoftwareBus kun je er al kennis mee maken.
     
GigaHits 2009-03
Weer een propvolle 'DVD9', zoals dat in vakkringen heet. Oftewel, een dual layer DVD, met een capaciteit van 8,5 gigabyte.
Deze keer weer ruim 400 nieuwe programma's. Op elk terrein wel wat. Iedereen kan er vast wel iets op vinden wat van zijn gading is.
Voor de vakantie kun je Ubuntu 9.04 op je laptop zetten. Of Ubuntu Netbook Remix op je netbook. Nog te veel 'computer' in je bagage? Zet dan Portable Ubuntu op een 10 gram USB-stick, waarmee je op elke Windows-pc (internetcafé?) je eigen Ubuntu met je eigen gegevens kunt gebruiken.
     
GEVRAAGD GEVRAAGD GEVRAAGD
De redactie van de SoftwareBus is aan enige versterking toe:
  • enige redacteuren
  • regelmatige 'vaste' schrijvers
  • een advertentie-acquisiteur
Iets voor jou? Vast wel! Schrijf eens een berichtje aan redactie@CompUsers.nl. Liefst met telefoonnummer. De reactie belt je graag op om uit te leggen wat de bedoeling is en om te overleggen of dat bij jou past.
     
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl