vrijdag 4 september 2009
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
·Preview SoftwareBus en GigaHits 2009-4·

De nieuwe SoftwareBus is onderweg
En wordt bij de meeste abonnees aanstaande dinsdag bezorgd; aan het eind van de volgende week moet iedereen hem in huis hebben.
Deze SoftwareBus is deels toegesneden op de MegaCompUsersDag op 19 september in De Bilt. Maar er staan ook veel interessante artikelen in. En de GigaHits is weer een boordevolle dual layer 8,5 gigabyte DVD-ROM.
De SoftwareBus samen met de GigaHits kost voor CompUsers- en HCC-leden slechts ¬ 15 per jaar. En daar krijg je elk jaar zes nummers voor. Abonnementen: www.CompUsers.nl/eShop.
Inhoud eMailing
Nieuwe SoftwareBus
Wie is Sneppie?
MegaCompUsersDag
Ik ben er weer ....
Tabellen en overzicht
Het nieuwe Firefox 3.5
Windows 7 RC
Tagged geworden?
Veel DigiFoto
GigaHits 2009-4
TripleBoot
Brom brom brom
·Surf naar eShop!·
Wie is Sneppie?
Voor mij ligt de eerste SoftwareBus die van de drukpers kwam. Maar die mag ik niet houden. Die is namelijk voor Sneppie.
Waarom? Wie is Sneppie? Dat lees je op pagina 3 van de SoftwareBus. Maar het is niet de bedoeling daar lang bij stil te staan. De nieuwe SoftwareBus staat namelijk boordevol dingen die jullie vast veel interessanter vinden.
MegaCompUsersDag 19 september
Zoals het programma van de MegaCompUsersDag op 19 september van 10 tot 16 uur in het H.F. Witte Centrum, Henri Dunantplein 4 in De Bilt. De derde en laatste landelijke bijeenkomst van CompUsers in 2009. Maar je ziet ons ook op de HCC!dagen 27-29 november in de Jaarbeurs. En  de data voor de bijeenkomsten in 2010 liggen ook al vast.
De MegaCompUsersDag is de jaarlijkse bijeenkomst waarbij CompUsers gastvrijheid verleent aan collega-groeperingen van de HCC. Dit jaar komen er maar liefst 20!
Zet 19 september vast in je agenda. Er komt nog een eMailing met het programma en laatste nieuws. En je kunt ook vast kijken op www.CompUsers.nl.
 
Ik ben er weer …
Het is de bedoeling dat Petra Claessen, directeur en bestuurder van de HCC, voortaan een pagina informatie schrijft over de HCC.
Deze keer noemt zij de ontwikkelingen bij  de HCC. 'Ik ben er weer …', terug van vakantie. 'Ik ben er weer …' geldt ook voor de HCC. Iedereen kan bij de HCC terecht voor kennisuitwisseling, het leren van vaardigheden, het netwerken, ontmoeten en het opdoen van nieuwe ideeën.
Door en voor leden. Halen en brengen. Samen. Waarbij de HCC!groeperingen een belangrijke rol spelen. Zoals CompUsers met de MegaCompUsersDag.
Je kunt Petra ontmoeten als je 19 september naar De Bilt komt.
        
        
Tabellen en overzicht
Kees van der Vlies, de voormalige hoofdredacteur van de SoftwareBus, is weer terug. Met een uitgebreid artikel over het toepassen van tabellen in Open Office Writer.
Met tabellen kun je heel veel. Meer dan de meesten ooit hebben kunnen bevroeden. Maar als je het artikel van Kees goed gelezen hebt, dan ben je een expert op dit gebied. Een aanrader!
 
Het nieuwe Firefox 3.5
Vond je ook dat het surfen te langzaam ging? Nee, dat lag niet aan je internetverbinding. Maar Firefox liep inmiddels van minder snel naar sneller dan de concurrenten. Ik bedoel, het was nog steeds erg snel, maar het moest een virtuele potentiële achterstand inlopen. Snap je?
Daarom kwam Firefox 3.5. En in de toekomst komen nog grotere getallen met nog meer relatieve snelheid. In de SoftwareBus beschrijft Henk van Andel de belangrijkste verbeteringen.
 
Windows 7 RC
Inmiddels heeft een groot aantal SoftwareBusabonnees door de HCC/Microsoft een echte Windows 7 Release Candidate DVD toegestuurd gekregen. Die is bijna net zo goed als de echte Windows 7 die op 22 september in de winkel moet liggen. De Release Candidate werkt tot volgend voorjaar.
Microsoft zocht bij de HCC een groot aantal expertgebruikers, die hun bevindingen kunnen terugkoppelen op www.windows.nl/tipsvanexperts. En vooral de SoftwareBusabonnees kunnen worden beschouwd als experts!
Jammer genoeg had Microsoft niet genoeg DVD's voor alle SoftwareBusabonnees. Dus helaas is een groot aantal abonnees nu teleurgesteld. Dat spijt ons.
Er is nog hoop.... Als je naar De Bilt komt op 19 september, kun je misschien nog een exemplaar bemachtigen. Daar is onder andere een lezing over Windows 7 door Tony Krijnen van Microsoft. Hij beloofde nog een aantal dozen mee te brengen.
   
Ben je helemaal Tagged geworden?
Geeft niet hoor. Je wordt er niet ziek van. En als je het niet te gek maakt, dan word je er ook niet gek van.
Als je niet weet waar ik het over heb, dan doe je nog niet mee. Lees dan het artikel van René Suiker. Nee, niet van de hoofdredacteur, maar die andere René, coördinator van het CompUsers Platform WebOntwerp.
 
Veel DigiFoto
Digitaal fotograferen is in Nederland inmiddels een grotere sport dan voetballen. En volkomen terecht, vind ik.
Daarom komt er van het CompUsers Platform DigiFoto weer veel af voor de SoftwareBus. Een artikel van Wessel Sijl over 'Je eigen fotoboek'. Heel praktisch als je bij een fotoservice een fotoboek laat maken. En drie korte artikelen van Henk Rieke (Het fotoschilderij, Meerkleurige zeefdruk en Fotobewerking met FotoSketcher). Deze zullen best van pas komen, nu je camera vol zit met vakantiefoto's.
En de DigiFotoWedstrijd voor vakantiefoto's? Wel, de inzendtermijn sloot op 1 september en de jury gaat beginnen met de boordeling. De uitslag komt in de volgende SoftwareBus.
 
GigaHits 2009-4
Ook deze keer weer heel veel nieuwe programma's, zo'n 600 over een breed terrein. Eigenlijk veel breder dan zo'n 12 cm schijfje. Maar ja, het is weer een dual layer disc met 8,5 gigabyte. Het CompUsers DiscwareTeam heeft dus in de vakantie niet stil gezeten!
Verder is deze GigaHits weer multibootable, je kunt er 5 verschillende besturingssystemen mee opstarten.
      
TripleBoot
En er staan twee besturingssytemen op de GigaHits die je kunt gebruiken bij de 'tripleboot' pc je gaat maken nadat je het artikel van Jan Stedehouder hebt gelezen.
Jan geeft in de SoftwareBus een complete handleiding om je pc opstartbaar te maken met Ubuntu, BSD en Windows 7 RC. Helaas was het niet toegestaan om Windows 7 RC op de GigaHits te plaatsen. Maar velen hebben deze gedownload (dat kon tot 20 augustus), hebben een DVD bemachtigd of andere wegen bewandeld om Windows 7 RC te krijgen.
 
Brom brom brom
Bromt jouw GigaHits ook zo hard? Lijkt het of de DVD-drive de geest zal gaan geven? Het blijkt dat de GigaHits in een aantal snelle DVD-drives met een lichtgewichtconstructie sterk kan vibreren. Dit soort drives vind je vaak in moderne laptops.
We kunnen daar niets aan doen. Ook de perserij kan er niets aan doen. Ook andere discs vertonen dit verschijnsel. En de bijgeluiden zijn vaak heel hinderlijk bij het afspelen van muziek of video.
We adviseren een programma te gebruiken dat de snelheid van de drive terugschroeft. Zelf heb ik goede ervaringen met CDBremse (of in het Engels CD-Throttle), dat je kunt downloaden van www.cdbremse.de.
 
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl