woensdag 18 november 2009
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
·Preview SoftwareBus en GigaHits 2009-5·

SoftwareBus weer onderweg
Morgen of overmorgen glijdt bij de meeste abonnees weer de SoftwareBus door de brievenbus. Enkele abonnees ontvangen die uiterlijk volgende week dinsdag.
Deze SoftwareBus staat voor een deel in het teken van de HME/HCC-dagen die volgende week op 27, 28 en 29 november in de Jaarbeurs te Utrecht worden gehouden. Daarnaast zijn weer een aantal interessante artikelen opgenomen (hieronder komt een aantal aan de orde) en in dit nummer wordt ook een aantal verenigingszaken van CompUsers belicht.
En natuurlijk is er ook weer de bijlage GigaHits. Weer een DVD-ROM van 8,5 gigabyte vol interessante software.
Een abonnement op de SoftwareBus inclusief GigaHits kost voor HCC- en CompUsers-leden slechts ? 15/jaar. Daarvoor krijg je elk jaar zes nummers op A4-formaat in full colour en uiteraard ook zesmaal de GigaHits DVD-ROM. Het goedkoopste computerblad van Nederland met de grootste hoeveelheid software! Aanmelden: www/.CompUsers.nl/eShop.
Inhoud eMailing
SoftwareBus onderweg
Gratis PCtoGO USB-stick
CompUsers HCC-dagen
USB-stick met PCtoGO
Nieuwe software-discs
Rhino onder Windows 7
VakantieFotoWedstrijd
De Ubuntu Koala
Fonera 2.0n
Wenskaarten maken
BSD tot je dienst
GigaHits 2009-5
CompUsers Info
·Surf naar eShop!·
Gratis PCtoGO USB-stick voor abonnees
Abonnees op de SoftwareBus kunnen tijdens de HCC-dagen 27-28-29 november 2009 bij CompUsers (na de ingang op HCC-stand rechts) een USB-stick van 2 Gigabyte afhalen. Voorzien met 'portable' software (ruim 200 programma's) en bovendien bootable met Puppy Linux. Handig voor onderweg en zelfs thuis.
Let wel: alleen gratis bij afhalen op de HCC/CompUsers stand! Ook als je nú of tijdens de HCC-dagen nog abonnee wordt. Toesturen kan ook, bestellen bij www.CompUsers.nl/eShop (€ 7,50 inclusief verzendkosten).
CompUsers op de HCC-dagen
Petra Claessen (directeur/bestuurder HCC) doet een oproep om gebruik te maken van de gratis toegang voor alle HCC-leden.
De plattegronden van de beurs, de HCC-stand en, meer gedetailleerd, van het deel waar je CompUsers vindt, staan in de SoftwareBus. Tevens wordt het voorlopig programma van wat CompUsers tijdens de HCC-dagen wil presenteren kort beschreven in de SoftwareBus. En dat is samen toch vier pagina's.
Kijk voor up-to-date informatie op www.CompUsers.nl. In de loop van volgende week zal ook een update per eMailing worden toegestuurd.
 
USB-stick met PCtoGO
De inhoud, werking en achtergronden van dit computertje van 13 gram (nou ja... het is je eigen systeem als er een 'host' in de buurt is) komen in de SoftwareBus uitgebreid aan bod. Op de GigaHits staat hoe je zelf zo'n 'stickie' kunt maken, inclusief de software.
De PctoGO-stick is tijdens de HCC-dagen uitsluitend voor SoftwareBusabonnees gratis af te halen bij de CompUsers-stand. Anderen kunnen deze tijdens de HCC-dagen bij CompUsers aanschaffen voor € 6 . Bestellen bij www.CompUsers.eSop voor € 7,50 (incl. verzendkosten) is ook mogelijk.
Nieuwe software-discs
Tijdens de HCC-dagen brengt CompUsers weer drie nieuwe discs uit met software:

  • MultiMediaMaX 2010 (DVD-ROM 8,5 gigabyte)
  • DigiFotoDisc 2010 (CD-ROM)
  • WebOntwerp 2010 (CD-ROM)
De MultiMediaMaX 2010 kan door HCC- en CompUsers-leden gratis worden afgehaald bij de CompUsers-stand. Niet-leden betalen tijdens de HCC-dagen € 4. Bestellen bij www.CompUsers.nl/eShop is mogelijk voor de prijs van € 6 (inclusief verzendkosten).
De beide CD-ROM's kosten tijdens de beurs € 2 en in de eShop € 4.
We zullen in een eMailing nog aangeven hoe je tijdens de beurs snel de gratis MultiMediaMaX 2010 kunt bemachtigen. Dit i.v.m. de controle op lidmaatschap en volledigheid van de gegevens.
     
      
Rhino onder Windows 7
Heb je Windows 7 al? Of gebruik je nog de 'release candidate'?
Rein de Jong start in deze SoftwareBus een serie artikelen over Windows 7. Hij deelt zijn ervaringen en kennis graag met de lezers.
In het eerste nummer blijkt hij tussen de regeltjes door erg tevreden. Nu is er in de SoftwareBus tussen de regels maar heel erg weinig ruimte. Vandaar dan ook: een serie artikelen!
 
Uitslag DigiFoto VakantieFotoWedstrijd
Zoals beloofd staan de drie winnende foto's met wat toelichting pontificaal in de SoftwareBus afgedrukt. We hopen dat de lezers er zoveel van zullen genieten als de jury.
Ook de overige twaalf 'genomineerde' foto's staan in de SoftwareBus, maar wat kleiner. En velen zullen denken: 'Verdraaid … da's eigenlijk een veel mooiere foto dan de drie winnaars....'. Waarmee maar gezegd wil zijn dat ook deze foto's erg mooi waren en de jury een moeilijke keuze moest maken.
Gezien het succes wil DigiFoto van de VakantieFotoWedstrijd een jaarlijkse traditie maken. En degenen die nu vinden dat ze een betere keuze hadden kunnen maken dan de jury, mogen zich vast als potentieel jurylid aanmelden :-).
     
Ik kan niet nalaten enkele leuke foto's (vind ik zelf) hierbij klein te plaatsen. Maar ik was het -uiteraard- 100% eens met de jury, dus hoef ik me niet aan te melden.
      
De Ubuntu Koala met Karma
De diepere betekenis van deze titel moet je zelf maar uit het artikel van Hans Lunsing halen.
Waar het om gaat is de nieuwste Linux-versie, Ubuntu 9.10, 'Karmic Koala', die net uitkwam voordat de SoftwareBus ter perse ging. Weer met een aantal belangrijke verbeteringen t.o.v. de voorganger.
Ubuntu 9.10 staat ook op de GigaHits. 'Bootable' nog wel. Je kunt dus je pc met Ubuntu 9.10 opstarten. Eerst liefst als 'live' systeem om Linux Ubuntu uit te proberen zonder iets aan je systeem te veranderen.
Vanuit deze 'live' situatie kun je Ubuntu 9.10 ook permanent op je systeem zetten, bijvoorbeeld naast Windows. Alhoewel dit erg veilig is, raden we je aan om voor de zekerheid toch vooraf een backup te maken van je dierbare gegevens.
 
Fonera 2.0n
De nieuwste router van het wereldwijde Fon-WLAN-netwerk is een soort wonderkind. Het kan van alles en is een benijdenswaardig bezit, zelfs zonder gebruik als Fon-access-point.
De eigenschappen van deze mooie en veelzijdige router staan in de SoftwareBus. Je kunt hem in levenden lijve bewonderen tijdens de HCC-dagen bij CompUsers.We laten hem daar zien met een '3G-aansluiting' op het internet via UTMS.
Normaal kost de Fonera 2.0N inclusief verzendkosten ? 89. Maar in samenwerking met Fon heeft CompUsers een aanbieding tot 31 december 2009 voor slechts € 69 excl. verzendkosten. Bestellen bij www.CompUsers.nl/eShop.
 
Wenskaarten maken
We verheugen ons op de zoveelste bijdrage van Henk Rieke. Deze keer beschrijft hij hoe je je eigen wenskaarten kunt maken met Paint Shop Pro 9.
Misschien vind je het nog wat vroeg voor wenskaarten? Maar je wilt misschien nog wat oefenen. En de kerstzegels zijn na Sinterklaas al verkrijgbaar bij TNT (dat heette vroeger PTT). Bovendien komt de volgende SoftwareBus pas uit als je je wenskaarten al verstuurd moet hebben. Daarom plaatste de redactie het artikel van Henk Rieke in deze SoftwareBus.
 
BSD tot je dienst
Jan Stedehouder is een productief en begaafd spreker en schrijver over Linux in Nederland en daarbuiten. Hij beweegt zich ook vaak op het terrein van BSD, een soort broertje of zusje van Linux, begreep ik.
In deze SoftwareBus begint hij een serie artikelen over de inzet van PC-BSD als server. Op basis van FreeBSD met voorgeconfigureerde KDE-desktop.  Nou ja, lees zelf verder in deze en de volgende SoftwareBussen.
      
GigaHits 2009-5
Jullie beginnen er al aan te wennen dat de GigaHits een dual-layer DVD met 8,5 gigabyte capaciteit is. Ook nummer 5 is dat weer. En ik kan vast verklappen dat nummer 6 dat ook zal zijn, want opnieuw moesten we wegens ruimtegebrek een deel doorschuiven.
Op GigaHits 2009-5 staan weer ca. 600 nieuwe programma's. Weer een huzarenstukje van de redactie en de ca. 10 'previewers' die bij elk programma een korte 'preview' maakten.
Ook de inhoud van de PCtoGO-stick staat op de GigaHits 2009-5, inclusief software en een beschrijving van hoe je je eigen PCtoGO-stick kunt maken.
Op het terrein van Linux hebben we ons beperkt tot de kersverse Ubuntu 9.04 Karmic Koala. Deze staat 'bootable' op de GigaHits.
     
CompUsers Info
In de inleiding staat dat deze SoftwareHits ook een aantal CompUsers verenigingszaken belicht. Het gaat om korte verslagen van de jaarvergadering in april 2009 en van de 'Kaderdag' op 24 oktober jl.  CompUsers VraagBaak en hoofdredacteur René Suiker beschrijft de plannen en 'processen' van de SoftwareBusredactie.
De Kaderdag was in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.
De giraffe deed mee, die stak zijn nek uit.                Doe je ook mee?
A propos, de redactie kan nog versterking gebruiken. Stuur eens een mailtje naar redactie@CompUsers.nl voor informatie, liefst met je telefoonnummer (dan word je gebeld).
   
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl