zaterdag 31 februari 2009
| ·Aanmelden (gratis)· | ·Afmelden· | ·Email-adres wijzigen· |
·Preview SoftwareBus en GigaHits 2009-6·

Voor de kerst nog binnen
De nieuwe SoftwareBus en GigaHits 2009-6 zijn begin deze week op de post gegaan. Bij de meeste abonnees zullen zij eind deze week bezorgd worden. Een kleine groep kan deze begin volgende week verwachten. Hieronder presenteren we een preview van een aantal artikelen.
Hiermee wordt weer een jaargang afgesloten. De eerste jaargang van de SoftwareBus op A4 formaat en in full colour. Aantrekkelijker, beter leesbaar en vooral ook met meer interessante artikelen.
Inmiddels is een grotendeels nieuw redactieteam hard aan het werk om deze trend in 2010 voort te zetten en verder te verbeteren. Ook is een nieuw DTP-team in de loop van 2009 aangetreden. Wij wensen de nieuwe redactie en het DTP-team veel succes.
Hun taak wordt lichter, als jullie ook eens je kennis of ervaring met anderen delen. Schrijf eens een artikel of artikeltje voor de SoftwareBus!
Abonnementen op de SoftwareBus kosten voor leden van CompUsers en leden van de HCC slechts € 15/jaar. Daarvoor krijg je 6 nummers, elk vergezeld van een DVD-ROM, de GigaHits. Aanmelden: www.CompUsers.nl/eShop.
Inhoud eMailing
Voor de kerst binnen
PCtoGO-stick
Fonera-routers
Privacy en Veiligheid
Windows 7
Beginnen met OOo
Nostalgisch bont
Doe het met Picasa
CompUsersactiviteiten
GigaHits 2009-6
·Surf naar eShop!·

 

 

PCtoGO-stick
De belangstelling voor de PCtoGO-stick blijkt veel groter dan we vooraf hadden gedacht. Ook in de eShop vliegen ze eruit. Voor bestellingen in de eShop hebben we voldoende voorraad. Helaas ontstond er een achterstand in de toezending, maar die is nu geheel weggewerkt.
Nieuwe abonnees op de SoftwareBus krijgen tot 31 december 2009 de PCtoGO-stick gratis. Dat is mooi € 7,50 (prijs in eShop) bespaard, meteen de helft van een jaarabonnement.
Voor de abonnees die nog een PCtoGO-stick te goed hebben, is een nieuwe levering onderweg. Deze konden we helaas niet meer zenden bij de SoftwareBus 2009-6. Maar in januari kunnen we ze meesturen met SoftwareBus 2010-1. Zoals jullie weten, bleek de zending die we tijdens de HCC-dagen wilden verspreiden defect (overdosis straling tijdens transport?). We vragen begrip voor deze situatie.
Fonera-routers
Ook de mooie Fonera-routers die via CompUsers met € 20 korting verkrijgbaar zijn, vliegen de deur uit. Deze actie geldt nog tot eind december (www.CompUsers.nl/eShop).
De afspraak met Fonera is, dat wij telkens 50 stuks in consignatie krijgen. Maar de bestellingen liepen harder dan de levering. Hierdoor moeten sommige bestellers soms te lang wachten. Wij betreuren dit. Vóór de kerst zal de achterstand zijn ingelopen.
  
Privacy en Veiligheid
Tijdens onze Kaderdag (24 oktober) werd het nieuwe CompUsers Platform Privacy en Veiligheid opgericht, met als geestelijk vader Ruud Uphoff.
In SoftwareBus 2009-6 schreef hij een artikel over dit thema. In een nutshell gaat hij in op het veilig gebruik van Windows. Verder behandelt hij het nieuwe gratis programma Microsoft Security Essentials. Volgens Ruud geeft dit -samen met de andere beveiligingen in Windows- een afdoende zekerheid. Geld uitgeven aan andere virusscanners vindt hij niet nodig.
Microsoft Security Essentials staat ook op GigaHits 2009-6 (zie de rubriek: 'Anti-virus, Spam etc/Virus Scanners').
 
Windows 7
Deze nieuwe telg van Microsoft werd in de markt enthousiast ontvangen. Rein de Jong vertelt in de SoftwareBus hoe je Windows 7 op een schoon systeem kunt zetten.
Updaten kan (in een aantal gevallen) ook. Maar Rein is daar geen voorstander van. Begin een nieuw operating systeem liever echt nieuw, is zijn advies.
  
Beginnen met OpenOffice
Jan Stedehouder onderbreekt zijn ritme van artikelen over Linux en BSD met een toepassing. Maar dan wel toegespitst op het gebruik onder Linux.
OpenOffice is echter ook uitermate geschikt voor toepassing onder Windows. Dus ook de Windowsgebruikers zullen baat hebben van dit artikel.
  
Nostalgisch bont
Nee, we gaan het niet hebben over bontkleding. Hoe zouden we in deze tijd durven!
Maar bont heeft nog een anderen betekenis: mengeling van kleuren (volgens de vertrouwde Van Dale). Onze huidige (digitale) foto's kunnen we met recht bont noemen.
Wat heeft dat met nostalgie te maken? Ook 'vroeger', toen alles nog goed was (mag ik even mijmeren in deze kersttijd?), werden in grijstinten kleuren toegepast in de fotografie. Dat klinkt wat cryptisch?
Lees het artikel van Henk Rieke en alles wordt je zo helder als glas.
 
Doe het met Picasa
Dit gratis beeldbewerkingsprogramma van Google is voor vele DigiFotografen meer dan voldoende. Rinus Alberti van het CompUsers Platform DigiFoto geeft er lezingen en workshops over.
Volgens Rinus doet Picasa het simpel en effectief. Meer dan bewerken, maar ook manipuleren. Niet allen foto's, maar ook films en video's.
 
CompUsersactiviteiten
De twee belangrijkste gebeurtenissen waren de Kaderdag en de HCC-dagen. In de SoftwareBus vind je daarvan beknopte verslagen.
Het streven van de redactie is, de verenigingsactiviteiten van CompUsers meer aandacht te geven in de SoftwareBus. In dit kader past ook de telkens terugkerende column van Petra Claessen, directeur van de HCC.
 
GigaHits 2009-6
Weer een dual-layer DVD-ROM met een capaciteit van 8,5 Gb. Met zo'n 160 nieuwe programma's misschien niet zo 'dik' als anders. Maar met een interval van slechts vier weken sedert de vorige uitgave toch een heel goede inspanning van het DiscTeam.
Deze GigaHits is ook weer 'bootable'. De nieuwste openSUSE 11.2 Linux distributie staat er in volle omvang op en kan direct vanaf deze GigaHits worden geïnstalleerd. Dat kan in principe naast bijvoorbeeld Windows. Maar we raden altijd aan om toch de nodige voorzorgen te nemen en je belangrijke gegevens veilig te stellen. Want een ongeluk schuilt in een klein hoekje.
 
Henk van Andele-mail
Voorzitter CompUsers
Uitgave van
hcc!CompUsers-ig
www.CompUsers.nl